Nyomtatók és kellékanyagok

Nyomtatók

Típusok:

Képalkotás szerint

Lézernyomtató: a lézernyomtatóban speciális, fényérzékeny anyaggal bevont és elektromosan feltöltött henger található. Ezen egy lézersugárral jelölik meg a nem fehér pontokat: ahol a lézer a hengerhez ér, ott a henger semleges lesz vagy ellentétesen lesz töltött a henger többi részéhez képest. Amikor pedig a henger a festékrésszel érintkezik, akkor azokra a részekre tapad festék, melyeket ért a lézersugár. A festék ezután átkerül a papírra, majd beleolvad, mikor a papír áthalad egy 200 °C-os hengerpár között. A színes lézernyomatóban lényegében négy közönséges lézernyomtató mechanikája épül egybe, és az egyetlen fényérzékeny hengerükre a világoskék (cián), lila (bíbor), sárga és fekete festékhengerekről egymás után kerülnek fel a színek. A négy színnel való átfestéshez a lézersugárnak négyszer kell végigfutnia a fényérzékeny hengeren.

Tintasugaras nyomtató: a tintasugaras nyomtatók tintapatronok segítségével tintacseppeket juttatnak a papírlapra. A patronban van egy porlasztó, ez megfelelő méretű tintacseppekre alakítja a tintát, és a papírlapra juttatja azt. A színes tintasugaras nyomtató színes tintapatronokat használ, általában négy alapszín használatával keveri ki a megfelelő árnyalatokat: ciánkék, bíborvörös, sárga és fekete színek használatával. Minden tintasugaras nyomtató porlasztással juttatja a tintacseppeket a papírlapra, de a porlasztás módszere változó. Ez történhet piezoelektromos úton, elektrosztatikusan, vagy gőzbuborékok segítségével. A gőzbuborékos nyomtató a következő módon működik:
A nyomtató cserélhető tintapatronja a papír felett oldalirányban mozog. A nyomtatófejben lévő, tintával töltött kamrácskákhoz szabad szemmel alig látható fúvókák (porlasztók) kapcsolódnak. Azokat a kamrákat, mely a nyomtatandó képrészlet soron következő képpontjához szükségesek, elektromos impulzus melegíti fel, minek következtében a tinta a melegítési helyeken felforr, és a keletkező gőzbuborék egy-egy tintacseppet lő a porlasztókon keresztül a papírlapra.
A tintasugaras nyomtatók egy-egy karaktert sokkal több képpontból állítanak össze mint például a mátrixnyomtatók, ezért sokkal szebb képet is adnak annál: megfelelő tintasugaras nyomtatóval igen jó minőségű, színes képek, akár fotók is nyomtathatók.

Szilárd tintával működő nyomtatók (Solid ink printers)

Festék-szublimációs nyomtatók (Dye-sublimation printer)

Festék nélküli nyomtatók (Inkless printers)

Hő-szublimációs nyomtatók: Alapvetően két csoportba soroljuk a működési elvük szerint direkt termál és termo transzfer nyomtatók.
A direkt termál nyomtatók működési elve megegyezik a hagyományos faxokéval, miszerint a nyomtatási kép egy hőérzékeny papír melegítése által keletkezik. Az ilyen nyomtatók számos előnyös, és hátrányos tulajdonsággal rendelkeznek a termo transzfer nyomtatókkal összehasonlítva. A termo transzfer[2] nyomtatók felépítése teljesen azonos a direkt termál nyomtatókéval, az egyetlen különbséget az jelenti, hogy itt a nyomtatási kép nem egy hőérzékeny papíron, hanem közönséges papíron, vagy műanyag fólián keletkezik. A nyomtatófej és a papír, vagy műanyag fólia között egy speciális festékszalag helyezkedik el, amelyről a festékanyag a melegítés hatására átkerül a papír, vagy műanyag címkére.

Forrás Wikipédia.

  • Tintasugaras nyomtatók
  • Lézernyomtatók
  • Nagyformátumú nyomtatók
  • Címkézőgépek
  • Fotónyomtatók
  • Mátrix nyomtatók
  • 3D nyomtatók

Nyomtató kellékanyagok

Napjainkban a nyomtató már elengedhetetlen kelléke az irodáknak, ez egy olyan kimeneti eszköz, mely ma már a legtöbb otthonban is megtalálható. Nyomtató használatakor azonban mindig felmerül a kérdés, hogy mely anyagok, kellékek használata lesz a legjobb minőségű és egyben a leggazdaságosabb megoldás. Ezekre a kérdésekre azonnali választ nyújtanak az ebben a kategóriában található termékek.

Cseréljen tonert vagy tintapatront időben! Eredeti és utángyártott toner, tintapatron egész évben olcsó áron széles választékban.

  • EREDETI NYOMTATÓ-KELLÉKANYAGOK
  • KOMPATIBILIS NYOMTATÓ-KELLÉKANYAGOK