Irószerek

Írószer nagy választéka kedvező áron – toll, lemosható és alkoholos filctoll, Swarovski kristályos golyóstoll, puska toll, zselés toll, rollerirón, táblafilc mellett rotring, színes ceruza, hegyező és FC Barcelona, Snoopy mintás emeletes és fém tolltartó.

Az írószerek magukban foglalják a különböző tollakat, ceruzákat, színes szövegkiemelőket, filctollakat, valamint ezek kiegészítőit, tehát minden olyan eszközt, melyet írásra használunk. Bár mindennapi használati eszközökről van szó, mégis jóval többet jelentenek egyszerű irodai kellékeknél, mivel ezek határozzák meg írásképünket, módosíthatják írásbeli kommunikációnkat. Termékválasztékunk tartalmazza a kényelmet, a praktikumot és az esztétikus megjelenést. Mindezt valamennyi alkalmazási területre kiterjesztettük, így Önnek lehetősége van egyéni igényeihez igazítva megtalálni a leginkább megfelelő terméket.

A természetes, fából készült írószerek tartósak és esztétikusak, nincsenek kezelve lakkokkal és festékekkel, mindössze lenolajjal van tartósítva némelyikük!

Az újrapapír tollak műanyag társaik környezetbarát alternatívái, mert nem használnak kőolaj alapú, nem lebomló műanyagokat, hanem újrahasznosított papír és kukorica alapú műanyagból készülnek.

A toll története

Az ókori egyiptomiak fejlesztették ki a papirusztekercsekre való írást, miközben íróeszközként nádbólkákából és gyékényből készült tollakat használtak. Steven Roger Fischer Az írás története című könyve szerint a szakkarai ásatások során feltárt leletek arról tanúskodnak, hogy már Kr. e. 3000-től az egyiptomiak pergament és nádtollat használtak az íráshoz. A nádból készült tollakat még a középkorban is gyakran használták, szerepét azonban a 7. századtól kezdve fokozatosan átvette a lúdtoll. Az általában, ma már bambuszból készült nádtollakkal Pakisztán egyes részein még mindig használatosak.

A lúdtollat elsőként a júdeai Kumránban használták a héber nyelvű Holt-tengeri tekercsek írásakor Kr. e. 100 körül. A Római Birodalom bukása után az európaiak számára bonyolulttá vált a tollkészítéshez megfelelő nád beszerzése, ezért kezdtek lúdtollat használni. Sevillai Szent Izidor írásaiból is következtethetünk a lúdtoll használatának elterjedésére. A lúdtoll a 18. században még mindig a legfontosabb íróeszköznek számított.

Az első fémből (rézből) készült tollhegy az i. sz. 79-ben vulkánkitörés során elpusztult Pompeji városának romjai közül került elő. Samuel Pepys 1663augusztusinaplójában szintén utal egy fémből készült toll alkalmazásának lehetőségére. Újonnan feltalált fémtollakat említ a The Times 1792-es száma is. A fémből készült tollat végül 1803-ban szabadalmaztatták, de ipari termelése a manufaktúrákban – köszönhetően Bryan Donkinnak – csak 1811-ben kezdődött meg Angliában. A fémtollak és tollhegyek minősége fokozatosan egyre jobb lett, és használatuk széles körben elterjedt.

 
Deliciae physico-mathematicae, 1636

Az első olyan toll, amely a tintát már a belsejében található tartályban tárolta, az i. sz. 10. században volt használatos, Egyiptom akkori kalifájának az udvarában. A toll minden valószínűség szerint egyfajta töltőtoll volt, felépítését illetően azonban nem maradtak fenn utalások. A második, tartállyal rendelkező tollal kapcsolatos történelmi említés 1636-ból származik Daniel Schwenternek, a német feltalálónak a Deliciae Physico-Mathematicae című munkájából. Találmánya két lúdtollból készült, amelyeket egymásba csúsztatott, és közülük a belső tartályként funkcionált. Angliában 1809-ben Barthalomew Folsché lett a tintatartállyal rendelkező toll szabadalma.

A töltőtoll ma ismert formáját egy párizsi diák, Petrache Poenaru találta fel 1827-ben. A francia töltőtollipar később, az 1850-es években virágzott.

1938-ban Bíró László, magyar újságíró feltalált egy olyan íróeszközt, amelyben a tollhegy végén egy apró golyó forgott szabadon és vitte fel a toll belsejében tárolt tintát a papírra. Ez az íróeszköz a golyóstoll volt. Találmányát Bíró 1938. június 15-én szabadalmaztatta. 1940-ben a zsidótörvények elől Argentínába menekült, ahol megalapította első, golyóstollak gyártására szakosodott cégét. A golyóstollak már 1943-ban forgalomba kerültek. Az első radírozható golyóstollak 1979-ben jelentek meg.

Slavoljub Eduard Penkala, a lengyel és holland gyökerekkel rendelkező osztrák–magyar mérnök, továbbfejlesztette a mechanikus ceruzát; az ő nevéhez fűződik az első szilárd halmazállapotú tintát tartalmazó töltőtoll is. Az általa alapított zágrábiceruzagyár még ma is működik.

A filctollat az 1960-as években a japán Yukijo Horie találta fel. A filctollhoz hasonló szövegkiemelő csak az utóbbi években vált népszerűvé.

A rollertoll (vagy zselés toll) az 1970-es években jelent meg. Szerkezetét tekintve tartalmaz egy mozgatható golyót, belsejét pedig folyékony tinta tölti ki.

Habár a személyi számítógép és a billentyűzet használata egyre inkább teret nyert mindennapi életünkben, a toll még mindig a hétköznapok legfontosabb íróeszköze maradt.

 • CSŐTOLLAK
 • EXKLUZÍV ÍRÓSZEREK
 • FILCTOLLAK
 • GOLYÓSTOLLAK
 • GRAFIKAI ÉS MŰVÉSZETI TERMÉKEK
 • GRAFIT- ÉS SZÍNES CERUZÁK
 • HEGYEZŐK
 • ÍRÓSZER UTÁNTÖLTŐK
 • KÖRZŐK, KÖRZŐ KÉSZLETEK ÉS KÖRZŐHEGYEK
 • KRÉTÁK
 • MARKEREK
 • NYOMÓSIRÓNOK
 • ROLLERTOLLAK
 • ROSTIRÓNOK ÉS TŰFILCEK
 • SZÖVEGKIEMELŐK
 • TÖLTŐCERUZÁK
 • TÖLTŐTOLLAK
 • ZSELÉSTOLLAK